DİYARBAKIR – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İl Başkanı Abdullah Atik, Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu’nu ziyaret ederek hükümetin mısır fiyatlaması ve genel tarım politikaları hakkında açıklamalarda bulundu.
TANRIKULU: AK PARTİ TEKELLERİ DEĞİL ÇİFTÇİYİ KORUMALI
Tanrıkulu, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, hükümetin mısır tonu fiyatının 6 bin lira olarak açıkladığını ancak çiftçilerin bu fiyata tepki gösterdiğini belirtti.
Geçen yıla göre 300 liralık bir artış olduğunu ifade eden Tanrıkulu, çiftçilere yapılan artışın yüzde 5 olduğunu, oysa tarım girdilerine ilişkin enflasyon oranının yüzde 102 olduğunu dile getirdi. Çiftçilerin büyük zarar gördüğünü ve hükümetin bu fiyatları revize etmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, “AK Parti tekellere teslim olmuş durumda. Tekeller bizim çiftçilerimizi teslim almış durumda. Bugünden söylüyorum, ürünleri geç alacak, randevu vermeyecek, ‘Depolar dolu’ diyecek ve çiftçileri tüccara mahkum edecekler. Çiftçi elindeki ürünü tutma kapasitesine sahip değil çünkü piyasaya borçlu. Böyle bir perişanlık hali, zulüm hali var. Büyük bir zarar söz konusu. Mutlaka bu fiyatların hükümet tarafından revize edilmesi lazım. AK Parti tekelleri değil, çiftçiyi korumalı” dedi.
ATİK: BUNLAR ÇİFTÇİYLE ALAY EDİYORLAR
CHP İl Başkanı Atik ise çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, çiftçiliğin olumsuz etkilendiğini söyledi. Tarımın önemine vurgu yaparak çiftçisiz bir ülkenin düşünülemeyeceğini belirten ve hükümetin konuya müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Atik, “Dün buğdayda ve pamukta yaşadığımız bu sıkıntıları bugün mısırda yaşıyoruz. Çiftçiler tarla süremez duruma geldi. Ben de çiftçiyim ama daha tek bir dönüm arazimi sürmedim. Bunlar alay ediyorlar çiftçilerle. Herhalde çiftçiliğin bitmesini istiyorlar çünkü bu duruma başka anlam veremiyoruz. Gülünç bir durum var burada. İktidar bir an evvel bu olaya el atmalı. Bir kuyu sulamayla en fazla 150-200 dönüm sulanıyor. Bu kadar mısır veya pamuk ekersen senin kazancın en fazla 50-100 bin olur. Sadece DEDAŞ’ın faturası 300-400 bin lira. Diğer maliyetleri boşverin. Bunların çiftçiliğe karşı duruşları var” diye konuştu.
İSKENDEROĞLU: GİRDİYE YAPTIĞINIZ ZAM KADAR MISIRA DA ZAM YAPIN
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise çiftçilerin taleplerini dile getirerek hükümetin mısır fiyatını revize etmesini ve çiftçilere destek sağlamasını istedi. “Mısır üreticisi kan ağlıyor” diyen İskenderoğlu, 2022 yılında mısır alım fiyatının 5.700 TL iken serbest piyasada bu fiyatın 5.500 lira olduğunu, 2023 yılında ise 6 bin lira olan mısır fiyatının serbest piyasada 4.850 lira olduğunu söyledi. “Bu da çiftçinin bittiği anlamına geliyor” diyen Süleymanoğlu, Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na, “Girdiye yaptığınız zam kadar mısıra da zam yapın” çağrısında bulundu.