Vakıf Üniversiteleri Kayıt Yenileme Ücretlerine Emsal Karar

Vakıf Üniversitelerinde Enflasyon Oranlarına Yapılan Zamlar Hakkında Emsal Karar Alındı

Son 2 yılda birçok öğrenci tarafından açılan davalardan birinde, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı enflasyon rakamları üzerindeki zamlara karşı emsal bir karar alındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yüzde 100’ü aşan zamlı kayıt yenileme ücreti yerine yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasını kararlaştıran yerel mahkemenin kararını haklı buldu ve istinaf başvurusunu reddetti.

Bir öğrencinin İstanbul’da, öğrenim gördüğü vakıf üniversitesinin kayıt yenileme ücretine uyguladığı yüzde 100’ü aşan zammın iptaline ilişkin açtığı davada, üniversite mahkeme tarafından haksız bulundu. Bakırköy 5’inci Tüketici Mahkemesi, yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını haklı görerek üniversitenin istinaf başvurusunu reddetti.

Son Kararı Yargıtay Verecek

Avukat Murat Bostan, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine karşı açılan davalarda yargılanan öğrencilerden bahsederek, yapılan zam oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Bostan, verilen kararın ilk aşamada haklı olduğunu belirtirken, kararın kesin olmadığını ve Yargıtay’ın son kararı vereceğini ifade etti.

Avukat Bostan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine atıfta bulunarak, öğrencilere karşı uygulanan yüksek zamların haksız şart olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı. Buna göre, vakıf üniversitelerinin en fazla güncel TÜFE 12 aylık ortalaması ile zam yapması gerektiği kararı alındı.

Eğitim masraflarının artmasına karşı önlem olarak, öğrencilerin tüketici mahkemelerine başvurarak ihtiyati tedbir kararı talep etmeleri gerektiğini belirten Bostan, bu sayede fahiş fiyat artışlarından korunabileceklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Related Posts

İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

(İZMİR) – İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde bir basın açıklaması düzenleyerek, çocuk hakları alanındaki ihlallere dikkat çekti. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar …

Edebiyat Fakültesinde “Timur ve Dönemi” tartışılacak

 Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi iş birliğinde “Timur ve Dönemi  Sempozyumu” düzenlenecek.

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Öğrencileri okula kilitlediler

Proje okulları atamaları protestolarında öğrencilerin okula kilitlenmesine ilişkin konuşan Eğitim-İş Genel Sekreteri Seher Ergin, “Bu bir güvenlik uygulaması değil, açıkça bir baskı rejiminin yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Biga Kaymakamı, 23 Nisan’da Koltuğunu Down Sendromlu Çocuğa Devretti

Biga Kaymakamı Ercan, koltuğunu down sendromlu Muharrem’e bıraktı ÇANAKKALE – Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kaymakamı Ercan Kayabaşı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle makam koltuğunu Down sendromlu Muharrem Berk’e bıraktı. 23 …

Şarkışla’da Arıcılık Kursu Açıldı

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açıldı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde toplam 84 saat sürecek olan kursa 28 kursiyer katılıyor. 25 Mayıs’ta sona erecek eğitim programı kapsamında kursiyerlere hem …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir