ZİK DERİ PAZAR PAYINI KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR
Türkiye’de milyonlarca satışın gerçekleştiği zik deri denilen ince deride pazar payı, son zamanlarda yüzde 1’in altına gerilemiş durumda. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Deri Perre Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dinç, bu düşüşün işçilik maliyetleri ve döviz kuru gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Dinç, sektörün en büyük rakibinin bu unsurlar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Pakistan’da bir ürünü 45-50 dolar aralığında satarken, sadece işçilik maliyetimiz bunun üzerinde. Bu durumda pazarı kaybettiğimizi görmemek mümkün değil. İşçilik maliyetleri ve döviz kuru arttıkça, rekabet gücümüzü kaybetmeye devam edeceğiz. Hem katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz hem de dünya çapındaki mağazalara ürün sağlıyoruz. Bu durumda, işçilik maliyetlerindeki artışlar büyük maliyetlere neden oluyor. Dolayısıyla sipariş adetleri azalıyor. Döviz kuru da sektöre büyük zorluklar yaşatıyor. Dövizin istikrarlı şekilde artması, sektör için önemli. Ancak aşırı oynamalar zarar verebilir.”
FİRMALARIN YÜZDE 30’U KAPANABİLİR
Sektördeki zorlu günler hakkında konuşan Dinç, “Deri ve tekstil sektöründe şirket kapanmaları ve kadro azaltımları kaçınılmaz olabilir. Sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 30’u risk altında. Ayrıca sektördeki deneyimli elemanların kaybı da sektörü olumsuz etkiliyor. Uzun yıllar sektörde çalışan tecrübeli personelin iş değişikliği yapması sektör için büyük bir eksiklik.” dedi.
“30 YILDIR İŞİN İÇİNDEYİM, BEN BİLE AYIRAMIYORUM”
İmitasyon ürün sorununa da dikkat çeken Dinç, piyasanın taklit ürünlerle dolmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. “Yıllardır sektördeyim, bile bu taklit ürünlerle başa çıkmak zor.” diyen Dinç, şunları ekledi:
“Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Suni deri olarak satılan ürünlerin gerçekte deri olmadığını bilmeleri çok önemli. Etiketlerde açık bir şekilde ürünlerin içeriği belirtilmeli ve deri ibaresi kullanılmamalı. Ayrıca yerli ve yabancı mal ayrımının net olması oldukça önemli. Küçük yazılarla yapılan bu işaretlemeler sektöre zarar veriyor. Denetimlerin artırılmasını talep ediyoruz.”