Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

PTT teslimat hatırlatıcı mesajı nedir? Dolandırıcıların yeni hedefi PTT mesajları oldu!

PTT teslimat hatırlatıcı ifadesiyle pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi “Paketiniz yanlış adrese gönderildi”, “Adresinizi güncelleyin” veya “Gümrük vergisi ödemesi yapılmadığı için teslimat yapılamadı” şeklinde bir ifade ile linke tıklamaya zorluyor. Linke tıklaması halinde ise kimlik avı dolandırıcılık süreci başlıyor. İşte, PTT teslimat hatırlatıcı dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler

Mehmet Akif Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Sinan Poyraz, sosyal medya dünyasında “Facia Üçlü” ekibiyle tanınan, Vine ve YouTube platformlarında çektiği absürt komedi videolarıyla milyonların sevgisini kazanan bir fenomen ve oyuncu. Adana doğumlu Mehmet Akif Sinan Poyraz, zorlu bir çocukluk geçirmesine rağmen enerjisi ve mizah anlayışıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. “Karışma Bende” gibi sinema filmlerinde rol alarak beyazperdede de adından söz ettiren Poyraz, son dönemde hakkında çıkan “Sinan Poyraz öldü mü?” iddialarıyla gündeme geldi. Peki, Sinan Poyraz kimdir, öldü mü, yaşıyor mu?

Cuma hutbesi konusu ve PDF metni (9 Mayıs 2025) | Bu haftaki cuma hutbesi konusu yayınlandı… Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet

9 Mayıs cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet tarafından yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi erişime açıldı. Bu haftaki hutbede, “İslam medeniyeti aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Müslüman da bu medeniyeti yaşatan insandır.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 9 Mayıs 2025 cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Roblox açıldı mı, ne zaman açılacak? Roblox erişim engeli son durum!

Popüler çevrimiçi oyun platformlarından Roblox, Türkiye’de 7 Ağustos 2024 tarihinde erişim yasağıyla karşı karşıya kaldı ve milyonlarca oyuncunun merakla beklediği “Roblox açıldı mı?” sorusu gündemdeki yerini koruyor. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “çocukların cinsel istismarı” ve “kumar” suçlamalarıyla başlattığı soruşturma kapsamında alınan erişim engeli kararı, genç oyuncular ve ebeveynler arasında büyük yankı uyandırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın son açıklamaları, Roblox’un Türkiye’de yeniden erişime açılabilmesi için platformun belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini ortaya koydu. Peki, Roblox Türkiye’de açıldı mı, ne zaman açılacak?

Bahçeşehir Kolejinden yurt dışı üniversitelere kabulde büyük rekor

Bahçeşehir Koleji’nin Türkiye genelindeki kampüslerinde eğitim gören 296 öğrenci, dünyanın en prestijli üniversitelerinden bin 136 kabul alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu kabullerden 599’u Stanford, Oxford, Imperial, Brown, Columbia ve Princeton gibi dünya sıralamasında ilk 200’deki üniversitelerden geldi. Öğrenciler, aileleri ve öğretmenlerine büyük gurur yaşattı.

HMGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?

HMGS sonuçları için adayların bekleyişi sürüyor. Adalet Bakanlığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, 27 Nisan’da gerçekleştirildi. 17 il ve 18 sınav merkezinde düzenlenen sınavda adaylara 120 sorudan oluşan test yöneltildi ve 155 dakika cevaplama süresi tanındı. Değerlendirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından HMGS sonuçları erişime açılacak. ÖSYM sınav sonuç tarihini de paylaştı. Peki HMGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları nereden, nasıl öğrenilir? İşte ayrıntılar…